Mansarda

Pentru multi dintre noi, mansarda e doar un spatiu sub acoperisul unui imobil, spatiu care, de cele mai multe ori, este nelocuibil. Uneori este un spatiu in care se depoziteaza vechituri, cutii sau mobila nefolosita.

Cu putina imaginatie, originalitate si determinare, mansarda poate fi transformata intr-o camera perfect functionala si utila, fiind nevoie doar de putina remodelare. Transformand mansarda intr-o camera de joaca pentru copii, camera de oaspeti sau un birou de lucru, poate ridica valoarea imobilului considerabil.

Pentru ca mansardele reprezinta, de cele mai multe ori, doar un spatiu de “rezerva”, remodelarea poate fi ingreunata de provocarile ce le ridica grinzile, izolatia sau tubulatura implicate. Primul pas ce trebuie sa-l faceti este sa chemati un profesionist sa evalueze costurile de modificare, sa va spuna ce anume se poate modifica, muta sau indeparta, daca structura de rezistenta a imobilului poate suporta greutatea unui nou etaj. Daca structura nu suporta greutatea noului etaj va fi nevoie sa o consolidati.

Retineti ca prin mansarda si acoperis se pierde cea mai mare cantitate de energie din imobil, pierzandu-se mai mult de 35% de aer cald in timpul iernii sau aer rece in timpul verii, de aceea este necesara o buna izolare termica. De asemenea, este nevoie de o buna ventilatie a mansardei pentru ca va tinde sa se supraincalzeasca, avand cu cateva grade mai mult decat restul imobilului.

O alta probelma ce vine cu remodelarea mansardei este tavanul. De obicei acestea sunt destul de joase si de cele mai multe ori nu pot fi ajustate decat daca schimbati acoperisul cu totul, ceea ce nu in toate cazurile este realizabil. Cu toate acestea, daca va fi nevoie sa schimbati grinzile si acoperisul, luati in considerare ideea de a adauga mai multa inaltime mansardei.

Camerele de mansarda pot fi grozave, dar trebuie sa va ganditi foarte bine daca sunteti pregatit sa faceti acest pas atat din punct de vedere financiar cat si practic.