Programul prima casa

Tot ce trebuie sa stiti despre Programul Prima Casa

Programul „Prima Casa” este un program guvernamental care faciliteaza accesul la cumpararea sau construirea unei locuinte pentru persoanele fizice, prin intermediul unor credite pe care acestea le contracteaza si pe care statul le garanteaza intr-un anumit procent.

Programul este din nou disponibil, dupa ce Fondul National de Garantare a Creditelor Pentru IMM (FNGCIMM) a anuntat oficial startul. In 2019, statul a alocat un plafon de garantii de 2 miliarde lei, similar ca in anul anterior. Conditiile de creditare raman neschimbate. In cazul locuintelor noi sau a celor care au fost consolidate in ultimii 5 ani, valoarea creditului poate ajunge pana la echivalentul de 66.500 euro. Pentru locuintele mai vechi de 5 ani, creditul maxim este de 57.000 euro. Costul creditului este plafonat la maximum 2 puncte procentuale peste indicele Robor la 3 luni.

Suplimentar, clientii mai au de achitat un comision de gestiune pentru garantia de stat, in valoare de 0,45%. Acesta se calculeaza diferit in functie de tipul locuintei. Pentru locuintele noi, cota se aplica la 40% din soldul creditului, in timp de pentru locuintele mai vechi de 5 ani, baza de calcul este 50% din soldul creditului.

Durata de rambursare a unui credit este de maxim 30 ani.

Programul Prima Casa 2019 va fi derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.