Auditare energetica si masuratori cadastrale

FacebookTwitterPinterest

Auditare energetica si masuratori cadastrale

Casa Alba - Agentia imobiliara Casa Alba Iasi
Certificarea energetica reprezinta activitatea de clasificare energetica a cladirilor prin incadrarea in clase de performanta energetica si de mediu, de notare din punct de vedere energetic si elaborarea certificatului de performanta energetica.

Ce importanta are certificatul de performanta energetica (CPE / certificat energetic)

Conform legii 372/2005, din martie/aprilie 2010 orice tranzactie imobiliara (vanzare / cumparare sau inchiriere de apartamente, case, cladiri etc.) va fi insotita de un nou document oficial, solicitat de notar, de banca creditoare sau de circa financiara care inregistreaza contractul de inchiriere.
Noul document, care se adauga dosarului de cadastru si celorlalte acte necesare incheierii contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, este certificatul de performanta energetica (CPE).
 
Ce este certificatul de performanta energetica?
Certificatul este un document tehnic cu caracter strict informativ, care atesta performanta energetica a cladirii precum si incadrarea acesteia intr-o clasa de performanta energetica. Un certificat energetic este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza cu respectarea legislatiei in vigoare pentru cladirile care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate. Pentru categoriile de cladiri care se construiesc, certificatul se elaboreaza prin grija investitorului / proprietarului si este inclus in documentatia pentru receptia la terminarea lucrarilor. Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriaza, certificatul se elaboreaza prin grija proprietarului si se prezinta la incheierea contractului de vanzare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere. 
 
Informatii furnizate de Certificatul de Performanta Energetica
Un certificat energetic (certificat de performanta energetica) ofera informatii cumparatorului / chiriasului despre costurile de exploatare ale imobilului, costuri aferente consumurilor de energie termica sau electrica. Astfel, un imobil incadrat in clasele de performanta A sau B va fi mai eficient energetic decat un imobil incadrat in clasele C...G, valorile facturilor la energie termica (incalzire, apa calda menajera), gaze naturale sau curent electric (iluminat) fiind cu cel putin 15-20% mai mici. Certificatul este insotit de recomandari (facute de auditor) de reducere a costurilor, prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii.
 
In ce cazuri este obligatoriu un Certificat de Performanta Energetica?
Conform legii 372, certificarea energetica este obligatorie pentru cladiri noi sau cladiri vechi care se renoveaza si care fac parte din urmatoarele categorii: locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri de invatamant, spitale, hoteluri si restaurante, sali de sport, cladiri pentru servicii de comert, alte tipuri de cladiri consumatoare de energie. Sub incidenta acestei legi nu intra: 
a) cladirile si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, carora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior; 
b) cladirile utilizate ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religios; 
c) cladirile provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la 2 ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie; 
d) cladirile rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de 4 luni pe an; 
e) cladirile independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 m2.
 
Ce se ia in calcul la intocmirea unui Certificat de Performanta Energetica?
La intocmirea unui certificat de performanta energetica, un auditor energetic trebuie sa ia in calcul urmatoarele elemente:
a) stare termotehnica elemente care alcatuiesc anvelopa cladirii, adica peretii exteriori, terasa, planseul peste subsol sau planseul de sub pod precum si ferestrele si usile exterioare, inclusiv etanseitatea la aer a acestora;
b) stare si caracteristici instalatii de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum;
c) stare si caracteristici instalatie de climatizare;
d) stare si caracteristici instalatie de ventilatie;
e) stare si caracteristici sistemul de iluminat din cladire;
f) pozitie si orientare cladiri, inclusiv conditii climatice exterioare; 
g) sisteme solare pasive si de protectie solara;
i) conditii de climat interior, inclusiv cele prevazute prin proiect.
 
Care este utilitatea unui Certificat de Performanta Energetica?
Realizarea unui certificat energetic este benefica pentru proprietar / cumparator / chirias deoarece un auditor energetic poate verifica si daca sunt respectate conditiile pentru realizarea confortului termic si ale elementelor de constructie ale cladirii, temperaturile minime pe suprafata interioara a elementelor de constructie pentru evitarea riscului de condens, valorile normate pentru iluminatul interior natural sau artificial, temperaturilor interioare ale aerului si debitul minim de aer proaspat.
 
Pentru reducere consum de energie si limitare emisii de dioxid de carbon, legea 372 prevede de asemenea inspectie periodica la intervale de 2-5 ani a cazanelor in functie de puterea lor termica si de combustibilul utilizat, iar in cazul instalatiilor de incalzire echipate cu cazane cu puterea nominala mai mare de 20 kW si o vechime mai mare de 15 ani devine obligatorie expertizarea tehnica. Pentru reducere consum de energie si limitare emisii de dioxid de carbon, se prevede inspectia periodica la intervale de 5 ani a sistemelor de climatizare cu puterea nominala de peste 12 kW. Consumatorii vor fi informati in acest fel despre oportunitatea modernizarii sau chiar inlocuirii echipamentelor consumatoare de energie. 
 
Cine elaboreaza un Certificat Energetic (CPE)?
Daca expertizarea sistemelor de incalzire si climatizare ale cladirii se realizeaza de catre experti tehnici, atestati conform legislatiei in vigoare, auditul energetic al cladirii si elaborarea certificatului de performanta energetica se realizeaza de catre auditori energetici pentru cladiri, atestati conform legislatiei in vigoare. Un auditor energetic pentru cladiri sau un expert tehnic atestat isi desfasoara activitatea ca expert independent, persoana fizica autorizata sau ca angajat al unor persoane juridice, conform legislatiei in vigoare. 
 
Atestarea tehnico-profesionala a specialistilor cu activitate in constructii ca auditori energetici pentru cladiri in specialitatile constructii si/sau instalatii se face sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) pct. 23 din Hotararea Guvernului nr. 361/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 285 din 27 aprilie 2007.
 
Auditor energetic atestat MDRT
In functie de felul activitatilor pe care le desfasoara si de atestarea comisiilor tehnice ale MDRT exista auditor energetic de gradul I si auditor energetic de gradul II:
1. un auditor energetic de gradul I realizeaza audit energetic pentru cladiri si elaborareaza certificat energetic pentru toate categoriile de cladiri definite in legea 372/2005, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate; 
2. un auditor energetic de gradul II elaboreaza certificat energetic pentru cladiri unifamiliale si apartamente din blocuri de locuinte, care se construiesc, sunt vandute sau inchiriate. 
 
Un auditor energetic raspunde, in conditiile legii, pentru datele inscrise in certificat, pentru continutul raportului de audit si pentru intocmirea corecta si completa a registrului.
 
sursa: www.certificat-energetic.ro